See, mida me tänapäeval matcha teeks kutsume, on pärit Hiinast Songi dünastia ajast. Kuid ka Jaapani teetseremoonial kasutatakse pulbrilist teed. Just seetõttu on matcha rohkem tuntud kui Jaapani, mitte Hiina tee. Kuigi pulberteesid toodetakse ka Hiinas, pole nad enamasti sama kvaliteetsed kui Jaapanis. Kuidas muutus Hiina traditsioon hoopiski Jaapani omaks?
Teretutvus valge, rohelise, kollase, oolongi, musta, puerh ning heicha teega ning nende erinevustega. Siin artiklis keskendume eelkõige nende kategooriate tootmisprotsessidele, mitte niivõrd nende spetsiifilistele tervisemõjudele, maitseprofiilidele, täpsemale ajaloole, ega ka valmistamise soovitustele...
Viimaks tundub, et matchahullus on jõudnud Eestisse. Kohvikud, kes väljendasid varasemalt skeptitsismi, vihuvad vispeldada ning kes pole jõudnud veel reele, võtavad meiega ühendust. Isegi Selver müüb matchat! Oleme tunnistajateks, kuidas see superfood leiab lõpuks koha meie toiduahelas. Ma naeratan selle peale laialt, võttes sõõmu tassist, mis jätab mu ülahuulele kergelt roheka varjundi...